Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie

Lichaamstaal, Jordy en ik testten het uit

Non-verbale communicatie speelt een grotere rol bij zakendoen dan je denkt. Bewustwording van de houding van jouw lichaam is vaak de eerste stap naar een sterkere presentatie van jezelf. In die eerste paar seconden, waarin je doorgaans weinig meer doet dan elkaar de hand schudden en antwoord geven of je koffie, thee of water wilt drinken, maakt jouw (potentiële) klant al een eerste inschatting van jouw als persoon.
Tijdens een workshop voor Bobmail heb ik Jordy laten ervaren hoe vervelend het is als iemand in jouw persoonlijke ruimte komt. Hij begon zich op een gegeven moment ongemakkelijk te voelen maar dit was juist hetgene wat ik aan hem wilde meegeven.

Houdt tijdens de eerste ontmoeting, voordat je een hand geeft, heel kort een afstand van zo’n twee meter in acht en kijk de ander aan. Zo geef je de ander de ruimte om te bepalen wat voor hem of haar prettig voelt. Kies een plaats waar je iemand makkelijk kunt benaderen, zonder opdringerig te zijn. Een relatie opbouwen is belangrijk voor een langetermijn relatie. Je wilt natuurlijk dat je een goede deal hebt maar ook dat je klant bij je blijft kopen. Elk woord, elk gebaar, elke houding en elke blik moet onderdeel uitmaken van je verkoopstrategie, maar non-verbale communicatie is meer dan dit alleen. Ook aspecten van plaats en van tijd zijn communicatie. Ze kunnen net het verschil uitmaken tussen wel en niet iets verkopen.

Neem een open houding aan

Tijdens het gesprek moet je niet alleen luisteren naar wat jouw gesprekspartner te vertellen heeft, maar is het raadzaam om tegelijkertijd jouw gesprekspartner zijn/haar houding in de gaten te houden. Aan iemands lichaamstaal valt veel af te lezen. Wanneer de prospect bijvoorbeeld met de armen over elkaar zit en zijn/haar lichaam iets heeft afgewend dan zul je hem of haar nog beter moeten overtuigen van jouw meerwaarde. Als het om jouw houding gaat, kun je jezelf aanleren om een iets voorover te leunen. Zo kom je geïnteresseerd over. De gesprekspartner zal het gevoel krijgen dat je aandachtig luistert en dat je echt geïnteresseerd bent. Ga het het nu niet overdrijven want anders kom je opdringerig over.

Leer spiegelen

Het is jou vast ook wel eens overkomen: tijdens een goed gesprek kom je er ineens achter dat je tijdens het luisteren naar iemands verhaal onbewust dezelfde houding hebt aangenomen. Iets wat veelal onbewust gebeurt, maar je kunt deze ‘truc’ ook bewust (en met mate) op bepaalde momenten inzetten tijdens een zakelijk gesprek.

Als het tijd is om te gaan onderhandelen over de beste deal probeer dan in eerste instantie een open houding aan te nemen om eventuele spanningen tussen jullie weg te nemen. Dit kun je proberen door rechtop te gaan zitten en jouw armen in een open houding voor je op tafel te leggen. De kans is heel groot dat je gesprekspartner op den duur deze open houding zal overnemen. Dat is een mooi moment om die ene prangende vraag te stellen.

Let op je voeten

Als je aan tafel zit, speelt meestal jouw bovenlichaam zowel verbaal als non-verbaal de hoofdrol bij het voeren van een gesprek. Dat wil echter niet zeggen dat je het voetenwerk zomaar moet vergeten. De positie van jouw onderlichaam beïnvloedt uiteindelijk namelijk je houding. Laat beide voeten tijdens het gesprek lekker onder tafel, maar zorg er wel voor dat je ze stevig op de grond zet. Dat voorkomt onnodig gewiebel en de indruk dat je niet lekker zit. Je wilt zelfverzekerd overkomen.